- Biblioteca

OFERTE VÂNZARE TERENURI - conform Legii nr. 17/2014

OFERTE VÂNZARE TERENURI - conform Legii nr. 17/2014

Anunt concurs Departamentul Resurse Umane

Concurs de recrutare referent clasa a -III-a Resurse Umane

DESPRE COMUNĂ --> Cultură --> Biblioteca

Biblioteca

În 1889, printre cele 320 de biblioteci înființate printr-o Decizie Ministerială, s-au numărat și bibliotecile comunale din Rediu Tătar și Tăutești.

Dintr-un raport al revizorului școlar, din 1907, aflăm că la Tăutești și Zahorna nu mai erau cărți în bibliotecile de abia înființate.

În 1929, prefectu1 județului Iași solicita de la Casa Școalelor un numar de carți pentru bibliotecile din comune. Printre localitațile care au primit cărți s-a aflat și Rediu Tătar. Biblioteca era în seama "școalei" și nu depășeau mai mult de 350 vo1ume. În sat se mai afla și biblioteca parohiei cu cca 200 de volume, dar venind războiul, multe cărți s-au pierdut, recuperându-se doar 126 volume.

După război, biblioteca a funcționat în cadrul Căminului cultural, iar munca era prestată voluntar de un cadru didactic. Numărul cărților era de cca 10000 vo1ume. Astăzi, la bibliotecă mai sunt 770 volume, administrate din 2001 de Alina Balirin. Anterior, la această instituție de cultură au mai funcționat Adina Dumitriu, Teodora Urbanovici, Marioara Vicol, care s-au implicat in organizarea unor activități precum: recenzii de carte, întâlniri cu poeți și scriitori, serate de muzică și poezie ș.a.


Text preluat din monografia Rediu (Rediu lui Tătar) - istorie și legendă de Ion Muscalu

Vizualizari: 180
Data creare: 28-01-2018 16:11:06

Prezentare generală comuna Rediu, judeţul Iași

Prezentare generală

În componenţa comunei intră satele Rediu, Breazu, Horlești, și Tăutești, reședinţa de comună fiind localitatea Rediu situată aproximativ la 10 km de municipiul Iași.