- Biserica ,,Sf. Dimitrie" din Tăutești

OFERTE VÂNZARE TERENURI - conform Legii nr. 17/2014

OFERTE VÂNZARE TERENURI - conform Legii nr. 17/2014

Anunt concurs Departamentul Resurse Umane

Concurs de recrutare referent clasa a -III-a Resurse Umane

DESPRE COMUNĂ --> Religie

Bisericile din TăuteștiBiserica "Sf. Dimitrie"

În anul 1845, dimpreună cu Filaret și Barbu Beldiman, cumnații săi, logofătul Dumitrache Cantacuzino Pașcanu a durat în Tăutești, pe locul unei bisericuțe de lemn, un sfânt locaș de închinăciune, din piatră și cărămidă, cu cheltuiala a 500 galbeni (400 galbeni pentru biserică și 100 galbeni pentru împrejmuire).

Clopotele de la Tăutești erau vestite pentru sunetul lor înalt, prin care erau sparți și îndepărtați norii de gheață.

Biserica a fost înzestrată de la început cu cele necesare pentru serviciul de cult, cărți, odăjdii, sfinte vase și toate cele necesare slujirii și săvârșirii Sfintei Liturghii.

Pe cărțile bisericești se mai găseau imprimate numele soților
Pulheria și D. Cantacuzino Pașcanu, făcute cu cheltuiala lor la tiparnița Mănăstirii Neamț.
........................................................................................

Biserica "Adormirea Maicii Domnului"

Biserica actuală, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din Tăutești a fost ridicată în anul 1960 de gospodarii satului, alături de ruina celeilalte biserici, distrusă de război, folosind materialele de construcție recuperate din ruina sfântului locaș de la 1845.

Turnul clopotniței, folosit de ruși ca punct de observație și de dirijare a focului de artilerie, spintecat de ghiulele a stat multă vreme în picioare, ca o mărturie dureroasă a grozăviilor războiului. Autoritățile locale au încercat prin anii șaptezeci să îl demoleze, trăgând de el cu trei tractoare, dar fară izbândă, însă un vânt puternic, venit ca din senin l-a doborât acum câțiva ani la pământ.

Sub movila de moloz se mai află bunuri ale mănăstirii! Icoanele, praporii și catapeteasma au fost impaturite in macaturi, ștergare și laicere și îngropate, înainte de a pleca satul în evacuare, într-o groapă de var din apropiere. Temelia trainică și adâncă de piatră zace de atâta amar de vreme, așteptând parcă un suflet de creștin să o descopere și să înalțe iar sub soare sfânt locaș de închinăciune. (mărturie, Victoria. Ursăcheanu).

Preot paroh este Florin Tănase, de la Horlești (Zahorna), care vine din când în când să săvârșească Sfânta Liturghie sau să mai împlinească vreun serviciu religios.

Apreciem strădania enoriașului Daniel Amarandei, care a reparat gardul de împrejmuire al bisericii, a curățat și îngrijit cimitirul, preocupându-se de soarta mormintelor celor care sălășluiesc în vechiul țintirim.


Text preluat din monografia Rediu (Rediu lui Tătar) - istorie și legendă de Ion Muscalu
Foto
1

Vizualizari: 207
Data creare: 29-01-2018 00:03:56

Prezentare generală comuna Rediu, judeţul Iași

Prezentare generală

În componenţa comunei intră satele Rediu, Breazu, Horlești, și Tăutești, reședinţa de comună fiind localitatea Rediu situată aproximativ la 10 km de municipiul Iași.